Haziri: Nesër Kurti e ndan përgjegjësinë me Kuvendin, duke e larguar nga vetja

Nënkryetari i LDK-së, Lutfi Haziri, ka thënë se akoma nuk kanë vendosur nëse do të marrin pjesë në seancën e jashtëzakonshme të thirrur nga kryeministri Albin Kurti për referendumin serb.

“LDK-ja është në konsultime të brendshme dhe Grupi Parlamentar i saj po shqyrton të gjitha kërkesat dhe nevojat dhe në konsultim final kryetari i LDK-së, Lumir Abdixhiku, do të japë fjalën finale rreth pjesëmarrjes së LDK-së në seancë. Kjo seancë nga ne duhet të shihet që kryeministri dëshiron që ta fshehë rolin e tij prapa Kuvendit, pra ta pjesëtojë përgjegjësinë e tij karshi këtij procesi të rëndë me Kuvendin e Republikës që dallon nga angazhimet e tjera politike dhe proceset që Kosova ka pasë deri tash”.

Haziri ka deklaruar se Kurti po do që ta largojë përgjegjësinë e këtij vendimi nga vetja dhe ta ndajë atë me Kuvendin.

“Nesër ka të bëjë me pjesëtim të përgjegjësisë – nesër kryeministri [Albin Kurti] e ndan përgjegjësinë me Kuvendin. Do t’ia atribuojë përgjegjësinë Kuvendit duke e larguar nga vetja, edhepse me rol kushtetues kryeministri ka të drejtë të sjellë vendim dhe në një mekanizëm politik t’i njoftojë partitë pjesëmarrëse në Kuvend, shoqërinë civile dhe popullin e Kosovës për këtë vendim. Me vet faktin që i atribuohet Kuvendit ai është i interesuar që me partitë politike pjesëmarrëse në Kuvend ta ndajë përgjegjësinë për vendimin e tij për moslejimimin e mbajtjes së referendumit të Serbisë në Kosovë”.

Ai, në “Edicionin Special” në Klan Kosova, tha se kryeministri Albin Kurti i ka numrat por nuk e ka guximin që të përballet me këtë proces politik të cilin e ka cilësuar si të rëndë.

“Kryeministri i Kosovës [Albin Kurti] e ka mazhorancën politike, por nuk e ka guximin politik me shty procesin përpara ashtu siç janë dakorduar me kryetarin e Kuvendit Glauk Konjufca dhe presidenten Vjosa Osmani. Ndjehen të pamjaftueshëm dhe të vegjël karshi këtij vendimi. Natyrisht që opozita, duke përfshirë edhe liderin e opozitës Lumir Abdixhiku, ka nënvizuar nevojën që për procese të rënda të ndërtohet një konsensus dhe Kuvendi i Republikës të ketë fjalën e vet. Roli i opozitës duhet të jetë në Kuvend dhe ne nuk kemi opsion tjetër përpos Kuvendit që është organi më i lartë i shtetit aty ku duhet të diskutohen vendimet e rënda dhe ku duhet të diskutohet, debatohet dhe shfrytëzohen të gjitha mjetet politike dhe të shoshitet vendimi final në mënyrë që të mos lejohet që Kosova të vazhdojë me status-quo karshi një procesi gjithëpërfshirës i cili ka nevojë që Kosova ta dinamizojë dhe kjo dinamikë e re çon drejt një marrëveshje finale gjithëpërfshirëse që është edhe qëllimi kryesor”.

Reklama