​Ndërsa plakemi, a bëhen ushqimet tona më pak të kripura dhe kafeja ka aromë më të dobët?

Aromat e kafesë dhe proshutës zbehen pas moshës 55-vjeç, por ato të portokallit, mjedrës dhe vaniljes mbeten të forta.

Të moshuarit gjithashtu deklaruan se më së shumti u pëlqen të nuhasin aromën e kafesë, megjithëse ata ende shijonin aromat e ushqimit të skuqur.

Shkencëtarët nga Universiteti i Kopenhagës ishin në gjendje të përcaktonin se cilat aroma zbehen dhe cilat jo, duke eksperimentuar – duke krahasuar 343 njerëz të moshës 20 deri 98-vjeç.

Ata deklaruan se studimi tregoi se njerëzit nuk e humbin nuhatjen e tyre ndërsa plaken, në kundërshtim me atë që sugjeronte dikur shkenca.

“Edhe pse aftësia e tyre për të nuhatur mish të skuqur, qepë dhe kërpudha është shumë më e dobët, ata mund të nuhasin portokall, mjedra dhe vanilje ashtu si të rriturit më të rinj. Prandaj, ndjenja e aromës ulet te të moshuarit të rriturit duken mjaft specifike”, tha studiuesja kryesore Eva Honens de Lichtenberg Broge.

Ajo që është me të vërtetë interesante është se sa ju pëlqen një aromë nuk duhet të varet nga perceptimi i intensitetit, shtuan studiuesit.

“Dihet përgjithësisht se e njelmëta – shija themelore që preket më shumë nga plakja. Meqenëse shija dhe aroma janë të lidhura fort kur bëhet fjalë për ushqimin, perceptimi ynë i aromave mund të shqetësohet, nëse perceptimi i kripës dëmtohet në fillimi, “shtoi Broge.

Studimi i botuar në revistën Food Quality and Preferences, mund të përdoret për të përmirësuar vaktet në shtëpitë e të moshuarve. Studiuesit shpresojnë që gjetjet e tyre do të ndihmojnë gjithashtu në përmirësimin e përvojës gjatë konsumimit të ushqimit të të moshuarve.

“Rezultatet tona tregojnë se, për sa kohë që aroma e ushqimit është e njohur, intensiteti i tij nuk do të përcaktojë nëse ju pëlqen,” tha Broge.

“Nëse dikush dëshiron të përmirësojë përvojën e ushqimit te të moshuarit, është më e rëndësishme t’i kushtohet vëmendje kënaqësisë së të ngrënit, sesa të pyesësh se cilat aroma duken më të dobëta për ta”, thuhet në hulumtim.

Reklama